ADALET BAKANLIĞI “ADALET MANTIĞI VE HÜKÜM VERME SANATI” ESERİNİ YENİDEN HAZIRLADI

Adalet Bakanlığı sadece hâkim-savcı-avukat meslek grupları için değil, aynı zamanda akademik camia ve genç hukukçular için de önemli bir kaynak teşkil eden Adalet Mantığı ve Hüküm Verme Sanatı adlı eseri, 1945 yılında basılan nüshasının orijinal halini koruyarak tıpkıbasımını yaptı. Eser Adalet Bakanı Gül’ün mesajıyla birlikte hukukçular, tarihçiler başta olmak üzere akademi dünyasıyla ve gazetecilerle de paylaşılıyor.

Adalet Mantığı ve Hüküm Verme Sanatı adlı eser Fransız hukukçu M.P. Fabreguettes tarafından kaleme alındı. Evrensel hukuk değerlerine önemli katkılar sunan eserin ilk baskısı orijinal dilinde 1914 yılında, ikinci baskısı ise güncellemelerle birlikte 1925 yılında yayınlandı.

Eserin hukuk literatüründeki önemini üzerine 1945 yılında dönemin hukukçuları tarafından Türkçe’ye çevrilmesi kararlaştırıldı. Adalet Vekilliği bünyesinde oluşturulan bir heyet 1945 yılında bu önemli kaynağı Türk hukuk literatürüne kazandırdı.

Adalet Bakanlığı, gerek yargı camiasından gerekse de akademi camiasından gelen talep doğrultusunda 1945 yılında basın nüshanın tıpkıbasımını yaparak kitabı yeniden hazırladı. Eserin ilk yayımından 75 yıl sonra Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan eser, tıpkıbasımla okurların ilgisine sunuldu.

Eser, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün mesajıyla birlikte hukukçular, tarihçiler başta olmak üzere akademi dünyasıyla ve gazetecilerle de paylaşılıyor. Bakan Gül mesajında kitabın hukuk literatüründeki önemi üzerinde durarak, eserin Türk hukukuna yeniden kazandırılmasına karar verdiklerini belirtti. Gül, mesajında, “Yazarın Fransız yargı teşkilatının farklı makamlarında çalışmış olması, kendisine hukukun pratiği ve işleyişiyle ilgili büyük bir birikim sağlamıştır. Bununla birlikte eserde kaleme alınan hususlar, Fransız hukukunun meseleleri yanında evrensel hukuk değerlerine de katkı sağlayacak niteliktedir. Literatüre tekrar kazandırdığımız bu eseri size takdim ederken, hukuk mantığı ve felsefesine ilişkin çalışmaların artmasına vesile olmasını ve hukuk dünyamıza katkılar sağlamasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.