ADALET DERGİSİ ARTIK HAKEMLİ DERGİ

Adalet Bakanlığının Türkiye’nin hukuk birikimine ve hukuk tarihine önemli katkılar sunan ve 147 yıldır yayımlanan dergisi Adalet Dergisi'nin yeni sayısı, “Türk Hukuk Tarihi Özel Sayısı” olarak hakemli yayımladı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, dergi için kaleme aldığı takdim yazısında, yargı ve hukuk için akademik çalışmaların önemine değinerek, Adalet Dergisinin Türkiye’nin en eski dergilerinden olduğuna dikkat çekti.

1873’te Ceride-i Mehâkim adıyla yayın hayatına başlayan ve hukuk tarihi açısından önemli kaynaklardan olan 147 yıllık Adalet Dergisi’nin yeni sayısı yayımlandı. Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılan dergi bu sayısında “Türk Hukuk Tarihi Özel Sayısı” olarak hakemli yayımlandı. Adalet Dergisi, 62.-63. sayılarından itibaren hakemli olarak yayımlanacak. Derginin bu sayısında akademik olarak hakem incelemesinden geçen yazılardan oluşuyor.

BAKAN GÜL: ADALET DERGİSİ ÜLKEMİZİN EN ESKİ DERGİSİDİR

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de Adalet Dergisi için bir yazı kaleme aldı. Takdim başlığıyla yayımlanan yazıda derginin tarihiyle ilgili bilgiler veren Gül, yazısında şunları dile getirdi: “Ülkemizin en köklü dergilerinden birisi olan Adalet Dergisi 1873 yılında yayımına başlayan Ceride-i Mehâkim dergisinin birikimi üzerine yayım hayatına devam etmektedir. Ceride-i Mehâkim dergisi sırasıyla Ceride-i Mehâkim-i Adliye, Ceride-i Adliye, Adliye Ceridesi, Adliye Dergisi ve son olarak 1945 yılından günümüze kadar Adalet Dergisi adıyla yayımını sürdürmüştür. Bu anlamda Adalet Dergisi, yayımı devam eden ülkemizin en eski dergisidir diyebiliriz.”

Yazısında Adalet Dergisinin yenilenme çabasının “Türk Hukuk Tarihi Özel Sayısı” ile ortaya konulduğuna dikkat çeken Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Bu özel sayıyla ülkemiz hukuk birikimine, Türk hukuk tarihi çalışmalarına katkı sunarak yeni perspektifler kazandırmak amaçlanmıştır. Adalet Bakanlığı olarak bu özel sayı ile özellikle yargı mensuplarının ve yargı çalışanlarının bu sahaya dikkatini çekmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Takdim yazısında günümüz akademik çalışmalarında hukuk tarihi araştırmalarına gereken önemin verilmediğine dikkat çeken Gül, akademik çalışmaların yargı ve hukuk çevrelerinin ilgi dışına bırakıldığını vurguladı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, hukuk tarihinde önemli yer tutan eserlerin günümüze aktarılmasının önemine üzerinde de durarak, Adalet Bakanlığı olarak bu yönde atılan her adımı desteklediklerin belirtti.

Gül, yazısında şu ifadelere yer verdi: “Tarihi birikimi yüklenerek iş yapmak her zaman, olayları ve olguları daha geniş değerlendirme imkânı vermektedir. Bu nedenle özelikle yargı camiasının; hukuk tarihini, felsefesini, sosyolojisini ve mantığını özümsemiş olması elzemdir. İyi hukukçu sadece kanunları bilmekle tebarüz etmez, aynı zamanda idrak, muhakeme ve ifade gücüne sahip olmakla ortaya çıkar.”

147 YILLIK ARŞİV DİJİTALDE

Adalet Bakanlığının en eski yayınlarından olan Adalet Dergisi, yayın hayatına hem matbu hem de dijital olarak devam edecek. Ayrıca derginin 1873 yılından günümüze kadar ki tüm arşivleri de tarandı. Eski sayılar, dijital ortamda yakın zamanda adaletdergisi.adalet.gov.tr internet sitesi üzerinden okurların hizmetine sunulacak.

Link: Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği